Дослідники прогнозують загибель шоколадної індустрії, обсяг якої оцінюється в $ 98 млрд, в найближчі 40 років. Інші шукають способи уникнути катастрофи.
За даними Euromonitor, в 2016-2017 рр світовий попит на шоколадну кондитерську продукцію перевищив 7 450 т, що більше на 10% в порівнянні з показниками 2011 року.
Попит на шоколад підігрівається збільшенням споживання в Китаї та Індії. В останньому в 2016-му споживання зросло на 13%. 20% світового споживання шоколаду доводиться на частку США. Найбільше споживання шоколаду на душу населення – в Швейцарії – 11 кг / рік шоколаду.
Недавнє опитування, проведене агентством Bloomberg серед трейдерів, аналітиків і брокерів, демонструє, що пропозиція какао-бобів може перевищити попит на 97,5 тис. тон в сезоні-2017/18.
Ціна на какао впала. В кінці 70-х вона досягала 4 тис. $ / Т, в даний час – 2, 1 тис. $ / Т.
Основна маса продукту надходить на ринок з африканських країн. Лідирують Кот-д’Івуар і Гана, які виробляють більше половини всього какао в світі. Кот-д’Івуар має намір зайняти половину ринку какао-бобів.
Какао або шоколадне дерево (Theobroma cacao) зростає в тропіках і потребує у вологому кліматі, з невеликим числом посушливих днів і частими дощами.
Виробництво складно назвати сучасним і просунутим: 90% какао вирощується на невеликих сімейних фермах.
Вирощування і збір врожаю – трудомісткий процес, оскільки плоди не визрівають одночасно. Рослина плодоносить цілий рік. Середня врожайність одного дерева 0,5 кг какао.
Згідно з доповіддю Інституту інноваційної генетики Каліфорнійського університету, кліматичні зміни в найближчому десятилітті істотно зменшать площа угідь, придатних для вирощування какао. Кот д’Івуар і Гана позбудуться можливості вирощувати цю культуру на значній частині своїх територій.
Какао, по суті, – дика рослина. На батьківщині какао, в басейні річки Амазонки, дерева какао навчилися протистояти патогенам. В Африку рослина була завезена європейськими колонізаторами в XIX столітті. Оскільки какао не піддавалося систематичній селекції, воно не відрізняється генетичною різноманітністю, і віруси легко долають його захист.
Серед загроз – комахи і грибкові інфекції. Приклад такої інфекції – спалах в північно-східній Бразилії в кінці 1980-х років. В результаті епідемії в 1991-2000 рр виробництво какао скоротилося з 320 тис. До 191 тис. Т / рік.
Єдиний спосіб боротьби – знищення хворих рослин. Однак перші симптоми проявляються дуже довго. Дерева залишаються інфікованими довгий час, заражаючи сусідні рослини.
Команда Джуді Браун в Університеті Арізони разом з гігантом кондитерської індустрії Mars Inc працюють над створенням молекулярного тесту, який допоможе визначати хвороби рослин на ранніх стадіях. Група з Інституту інноваційної генетики експериментує з генним матеріалом, щоб зробити какао більш стійким. Є шанс, що у вчених все вийде.