Зерна попкорну можуть зберігатися протягом дуже довгого часу. Саме завдяки цьому нам відомо, що історія цього продукту йде корінням в далеке минуле.
Цікаву властивість одного з сортів кукурудзи – здуватися при нагріванні – виявили ще стародавні індійці. Понад 4 тисячоліть тому вони вже готували попкорн. Використовували його для їжі, в якості прикраси і навіть для ворожінь: за формою зерна пророкували майбутнє.
До речі, деякі дівчата і зараз використовують попкорн в якості прикраси. Наприклад, Кеті Перрі …
Найдавніші зерна попкорну виявлені в печері Бейт Кейв, яка знаходиться поблизу Нью Мехіко. За оцінками вчених, їхній вік становить не менше 5 тисяч років.
В Європі попкорн вперше з’явився в кінці 15 століття завдяки Христофору Колумбу.
А 22 лютого 1630 року вперше попкорн спробували англійські колоністи, відтоді ця страва стала популярною по всьому світу.
Виробництво попкорну в Америці набрало масового масштабу в 1885 році, коли Чарльз Кріторз винайшов переносну машину для його приготування.
В кінці 19-го століття торговці почали продавати попкорн в якості закуски на різних святах і заходах – прямо на вулицях. Так як ці ласощі могли дозволити собі навіть бідні, продавці попкорна завжди мали успіх і не відчували нестачі в покупцях.
Продаж попкорну біля кінотеатрів спочатку викликав обурення у їх власників. Тоді вони вважали, що попкорн може відвернути відвідувачів від перегляду фільмів. Знадобилося кілька років, щоб з’ясувати зворотнє.
У самих кінотеатрах цю закуску почали продавати з 1912 року.
Прилади для домашнього приготування попкорна почали продавати в США в 1925 році.
Саме завдяки попкорну з’явилися мікрохвильові печі. Американський винахідник Персі Спенсер в 1945 році виявив, що мікрохвильове випромінювання змушує попкорн “вибухати”. Потім він підтвердив свою здогадку на інших продуктах і зробив висновок, що за допомогою мікрохвиль дійсно можна готувати їжу. Так, в 1946 році він отримав патент на першу в світі мікрохвильову піч.
Спеціальний попкорн для приготування в мікрохвильовій печі придумали в 1984 році. У Радянському Союзі попкорн з’явився в 1945 році. Зерна для нього поставлялися з США.
Попкорн і здоров’я
1. Попкорн VS Чіпси
Вчені запевняють, що в попкорні більше протеїну, фосфору, заліза і кремнію, ніж, наприклад, в чіпсах, морозиві або сухариках.
2. Попкорн на вагу золота
Тільки в зерні кукурудзи є такий мікроелемент, як золото, необхідний для діяльності головного мозку.
3. На допомогу тим, хто на дієті
У попкорн міститься велика кількість клітковини, яка покращує травлення і зменшує кількість холестерину в крові. Сама Мадонна запевняє, що саме завдяки попкорну схудла після пологів першої дитини.
4. Попкорнова хвороба
Так, існує і така! У маслі для попкорну міститься речовина діацетил. Люди, які часто готують попкорн, скаржаться на ускладнення дихання. У 2007 році американець Уейн Уотсон був доставлений в лікарню. Як з’ясувалося згодом, Уейн частенько готував попкорн в мікрохвильовці. Виявилося, що концентрація діацетила на його кухні майже відповідала промисловим “нормам”.
5. Попкорн допоможе від раку
Національний Інститут Раку в США рекомендує щоденне споживання клітковини для зменшення ризику виникнення деяких форм раку. Попкорн містить клітковину
6. Попкорн = камінь
Стоматологи вважають, що їсти попкорн – все одно що гризти каміння: така шкоду він завдає зубам, особливо при наявності в них пломб.
7. Смертельний попкорн
Американські педіатри не рекомендують попкорн дітям до чотирьох років, так як існує велика ймовірність того, що дитина подавиться. За їхніми даними, попкорн – одна з найпоширеніших причин смертності дітей від задухи.
Споживайте розумно.